< > Információk

Kategóriák


Minden címke 1


Mutasd az összes cikket...

A MEREVEDÉSI ZAVAR (EREKTILISS DISZFUNKCIÓ)

A merevedési zavar  (erektilis diszfunkció)

 

A merevedési zavar, vagy másképp az erektilis diszfunkció roppant összetett és egyénenként eltérő férfiakat érintő szexuális alul működési probléma. Az alul működés megértéséhez és kezeléséhez a szervi és lelki okokat együttesen szükséges tanulmányozni.

Ezen okok megértése nélkül hiába próbálkozunk különböző szexuális segédeszközök és pénisz stimuláló kozmetikumok arzenáljával. Az erekciómegtartó péniszgyűrű, a péniszpumpa vagy erekciónövelő gélek, sprayk és krémek alkalmazásával hosszú távú eredményt csak keveseknek sikerül elérni.

A vonuljel. hu szexshopban kapható potencianövelő étrendkiegészítő készítmények szedése vagy hosszú távú alkalmazása, egyes esetekben vagy alkalmanként sikeres lehet, de a tartós szexuális egészség érdekében az alapos orvosi kivizsgálás hozhat csak megnyugtató eredményt.

Az erektilis diszfunkció nem feltétlenül azt jelenti, hogy a férfi abszolút képtelen a szexuális együttlétre. Természetesen ilyen szélsőséges esetek is előfordulnak, de az esetek nagy részében, akár átmeneti jelleggel is jelen lehet az adott élethelyzetre való reakcióként.

 

Ezen cikkünkben a férfiakat érintő potenciazavarok közül a merevedési zavarral foglalkozunk. Okokat, tapasztalatokat és érdekességeket, hasznos tanácsokat fogalmazunk meg, amelyek semmiképp nem tekinthetők orvosi szakvéleménynek. Amennyiben úgy érzi merevedési problémával küzd javasoljuk szakorvos vagy szexuálpszichológus megkeresését. A párkapcsolati terápiák nagyon sok férfi és nő számára hozhatnak hosszútávú, akár végleges megoldást.

Cikkünk elején leírjuk maga a merevedés létrejöttének folyamatát, néhány olyan tényt amelyből az olvasó megismerhető saját férfiasságának működését, majd javaslatokat teszünk az egészséges szexualitás megéléséhez szükséges életmódbeli változtatásokra.

További szexuális problémákkal, mint például a korai magömlés, vagy a női libidó alul működése későbbi írásainkban kívánunk foglalkozni.

 

Az erekció létrejöttének folyamata

 

Mindenek előtt a legfontosabb kérdés, hogy a férfiak pénisze hogyan kerül erektált állapotba. Az erekcióra és ezáltal a férfiak szexuális életére számos tényező hatással van.

 

1.      Az erekció alapja a szexuális vágy

2.      Szexuális stimuláció

3.      Maga a szexuális vágy és a stimuláció indítja el a központi idegrendszerben a merevedést, amely hormonális, idegrendszeri folyamatok eredményeként erekciót hoz létre. 

4.      Ezen összetett hormonális és idegrendszeri folyamatok eredményeként, tehát a szexuális vágy hatására a pénisz barlangos testeibe beáramló vér mennyisége megnövekszik, míg a péniszből kiáramló vér mennyisége csökken. A vér visszaáramlásának lelassulása ezáltal erekciót idéz elő és a merevedés fenntartott lesz.

 

Mindezek alapján az erekció alapvető feltételei az egészséges anatómiájú pénisz, megfelelő keringés, valamint az idegrendszer és hormonrendszer összehangolt működése.

Erekciós problémákra tehát akkor kerül sor, amikor a merevedést kiváltó okok közül valamelyik nem jól működik. Tehát amikor merevedési diszfunkció lép fel a probléma nem feltétlenül a férfiak legféltettebb szervében, a péniszben keresendő. Ugyanakkor ezt az okot a probléma megoldása érdekében természetesen fontos kizárni. 

Az okok felderítésében a probléma jellegétől függően szexuálpszichológus vagy andrológus szakorvos segíthet. A merevedési probléma megoldása érdekében, ugyanakkor saját magunk is sokat tehetünk.

Ahhoz, hogy eldöntsük, valóban erektilis diszfunkcióval állunk szemben vagy csupán átmeneti lelki ráhangoltság hiányzik fontos néhány erekcióval kapcsolatos kérdés megválaszolása. Ezek a kérdések pedig a következők.

 

Mennyi ideig tart egy átlagos erekciót?

 

Mindenki hallott már történeteket órákig tartó szeretkezésekről és a pornófilmek világa is ilyen téves következtetéseket sugallhat. Azonban ne felejtsük el, hogy ezek tévhitek és sok esetben  városi legendák vagy megrendezett jelenetek.

Az erekció hosszával való elégedettség megítéléséhez mindenek előtt legfontosabb a partnerünkkel való összhang. Ha mindkét fél elégedett a szexuális együttlétek hosszával akkor nincs miről beszélni, a probléma nem létezik. A merevedés hosszát természetesen órával sem szükséges mérni, így megállapíthatjuk, hogy nem lehet szabályt alkotni.

Tapasztalatok és kutatások alapján, azonban elmondható, hogy egy férfinak általában 5-7perc elérni az orgazmust és ezáltal az ejakulációt. Ugyanakkor egy-egy szexuális együttlét tarthat fél óránál is tovább, de lehet akár egy percnél is kevesebb.

Bármennyire is szeretnéd erekciódat órákig fenntartani, van egy pont, ahol már veszélyessé válhat. A pénisz már 4 óra erekciót követően sérülést szenvedhet. Ezt nevezzük priapizmusnak. A priapizmus viszonylag ritka fájdalommal járó, hosszan tartó merevedés. Elsősorban idősebbeknél fordul elő. Ilyenkor sokkal nagyobb mennyiségű vér áramlik be az artériákon keresztül, mint ami ki tud folyni. Ez általában az artériák sérülése miatt következik be. A másik, gyakoribb oka, amikor a vér elfolyásának vénás akadálya van. A pénisz vénái, ez esetben nem tudnak kiürülni. Leggyakrabban potencianövelő gyógyszerkészítmények szedése során merül fel. Az orvos kezelést időben meg kell kezdeni, mert akár az egész szerv elhalhat.

 

Egy férfinak naponta hányszor van merevedése?

 

Egy férfinak naponta akár 10 vagy annál több alkalommal is lehet merevedése, amely néhány perctől akár fél óráig is eltarthat Az éjszakai spontán merevedés minden férfi által ismert tény, amelynek megtörténtéről sokszor csak párunk tájékoztat minket. Egy éjszaka alatt akár 3 erekció is lehet, de nem ritka, hogy egy férfinak akár 5 erekciója is van. Az erekciók hossza eltérő. Egy-egy erekció általában 20-25 percig is eltarthat.

 

Mennyi a két merevedés közötti regenerálódási idő?

 

Szintén gyakran felmerül a kérdés, hogy mennyi ideig tart az erekció szex után és mikor válik a pénisz újra képessé a behatolásra. Két merevedés között eltelt idő hossza egyén függő. Vannak, akik szinte azonnal vagy az erekció minimális csökkenésével szinte azonnal képesek egy második menetre, de vannak, akiknek egy vagy több nap regenerálódási időre is szükségük lehet. A regenerálódási idő tehát egyénenként változik.

A feltöltődésre szükség van, hogy a szervezet visszatérjen normális működésébe a szexuális izgalmat követően. Ez idő alatt a pénisz lelankad és képtelenné válik az orgazmusra. Általában szexuális stimuláció hatására sem következik be merevedés. Két merevedés között eltelt idő a kor előre haladtval nő. A regenerálódási idő hossza egyes kutatások szerint nincs összefüggésben a tesztoszteron szinttel és férfiak potenciális képességével. Egyes potencianövelő gyógyszerkészítmények csökkentik a regenerálódási időt. A nőknek nincs ilyen jellegű regenerálódási időszaka, de egy vagy több orgazmust követően átmenetileg érdeklődésük a szex iránt nekik is csökken.

 

Mik a kezdődő merevedési zavar tünetei?

 

A merevedési zavarok különböző mértékben nehezíthetik meg az intim együttléteket. Enyhe zavarról akkor beszélünk, amikor a merevedési probléma eseti jellegű és az együttlétek során csupán alkalmilag fordul elő. Mérsékelt a zavar, amennyiben a férfi csak alkalmanként képes a merevedésre. Súlyos zavarról akkor beszélünk, ha egyáltalán nem jön létre merevedés, vagy az illető nem tudja azt megtartani. Impotenciáról azon súlyos esetekben van szó, amikor a merevedés semmilyen körülmények között nem tud létrejönni. A merevedési zavar tünetei az alábbiak lehetnek.

  1. Csökkent érdeklődés a szexualitás iránt

  2. Az erekció elérésnek képtelensége

  3. Az erekció megtartására való képtelenség

  4. Gyengébb erekció

  5. A kora reggeli vagy éjszakai erekció hiánya

 

Ha a párom elalszik szex után utalhat potenciavarra?

 

A válasz határozott nem. Akkor mégis mi lehet az oka annak, amiről senki sem beszél, de sok nő saját nőiessége elleni támadásként éli meg. Egyfajta szexuális segédeszközre, mint egy emberméretű, realisztikus maszturbátorra tekint önmagára és magát ostorozza emiatt az igen gyakori szex utáni jelent miatt.

A válasz egyértelmű megközelítés az lehetne, hogy a férfi testmozgást végez, ráadásul este, amiben elfárad és emiatt alszik el. Orgazmust követően megszűnik a szorongás a stressz

 A válasz azonban ettől hormonálisabb. A szexuális kielégülés kapcsolatban van az agyalapi miriggyel. Orgazmus hatására számos hormon termelődik, mint például a prolaktin, szerotonin, oxitocin, vazopresszin.

Ezek közül a prolaktin a legfontosabb, amely a szex élvezetéért felel és semlegesíti a dopamin hormon hatását, amely kiváltja a szexuális izgalmat. A prolaktin felszívódása után a férfi újra tettre késszé válik. Ugyanakkor a prolaktin állandó magas szintje impotenciát okoz. A prolaktin ezeken túl nyugtató hatása révén álmosságot okoz.

Másik két hormon az oxitocin és a vazopresszin. Ezen hormonok mennyiségének növekedése együtt jár az alvási ciklust irányító melatonin hormon megjelenésével.

Nem elhanyagolható hatás, hogy az oxitocin és vazopresszin hormonok szintjének növekedése elmélyíti a párok érzelmi kapcsolatát. Ha ezeket a szempontokat mindet figyelembe vesszük elhanyagolható mellékhatás, hogy a pár férfi tagja egy kielégítő orgazmussal megkoronázott szexet követően elalszik.  

  

A merevedési problémák leggyakoribb okai

 

A merevedési okok mögött pszichés vagy szervi okok állhatnak. Az okok természetesen lehetnek vegyesek is. Ez esetben a probléma szervi és lelki okokra egyaránt visszavezethető. A szexuális alul működés leggyakrabban átmeneti jellegű és ez esetben pszichés okokra vezethető vissza. Ha van spontán erekció alvás közben vagy ébredéskor akkor a szervi eredetű probléma nem valószínű.

 

A pszichés jellegű szexuális alul működés jellemzői

  • Általában hirtelen alakul ki

  • Van éjszakai és hajnali merevedés

  • Fiatal korosztályt érinti

  • Párkapcsolati problémák

  • Pszichés problémák

 

A szervi eredetű merevedési zavar jellemzői

  • Általában fokozatosan alakul ki

  • Megszűnik vagy jelentősen csökken az éjszakai és hajnali merevedés

  • Idősebb korosztályt érinti

  • Rizikófaktorok (Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, gyógyszeres kezelés, depresszió)

     

Mit tehetsz férfiként az erekció növelése érdekében?

 

Amennyiben úgy érzed, hogy kezdődő potenciazavar veszélye fenyeget, vagy szexuális együttlétek során már nem érzed magabiztosnak a bőrödben, az alábbi dolgokat mindenképp tedd meg egészséged és párkapcsolatod érdekében.

 

  • Hagyd abba a dohányzást! Ez a legkevesebb, amit egészségedért megtehetsz.

  •  Fogyassz kevesebb alkoholt!

  • Étkezz egészségesebben! Kerüld az érrendszerre káros hatást gyakorló túlzottan zsíros, tartósítószerben és finomított szénhidrátban gazdag ételeket!

  • Igyál sok folyadékot!

  • Aludj eleget! Idegrendszered és tested pihentetése létfontosságú a szexuális egészség érdekében. Minden nap, nem csak hétvégén vagy intim együttléteket megelőzően.

  • Fogyassz vágykeltő és vérkeringés javító élelmiszereket. Ilyen például a ginzeng-, macagyökér, rozmaring, fahéj, aranygyökér.

  • Ha túlsúlyos vagy diétázz! A túlsúly okozhat magas koleszterinszintet, cukorbetegséget vagy inzulin rezisztenciát, amely betegségekből szintén levezethető a merevedési zavar.

  • Kezdj el rendszeresen mozogni! A rendszeres testmozgás olyan biokémiai folyamatokat indít el testünkben, melyek kedveznek a hormonháztartásnak.

  • Képezd magad, és végezz intimtorna gyakorlatokat! A Kegel-gyakorlatok elvégzése napi 2-3 alkalommal javasolt. Számos pozitív hatása mellett a jelenlegi témához kapcsolódóan intenzívebb orgazmust és erekciót lehet vele elérni. Egy-egy gyakorlat maximális időtartama 5 perc. Leggyakoribb módja a vizelés közbeni vizeletáramlás lelassítása vagy megállítása. Az első eredmények 3-6 hét elteltével már megfigyelhetők. Legnagyobb előnye, hogy szinte bármikor elvégezhető, legyen az Tv nézés vagy akár irodai munka.

  • Igyekezz kerülni a stresszt és a szorongást!

  • Ne a teljesítményre fókuszálj! Igyekezz megélni a szexualitást!

  • Fektess nagyobb hangsúlyt az előjátékra! Csókold, simogasd, kényeztesd párodat! Nyújtsd el és élvezd az együttlét minden pillanatát!

  • Beszélj az érzéseidről és ne szégyenkezz félelmeid miatt! Merd elmondani vágyaidat! Az elfojtott vágyak is szorongást kelthetnek. Bízz a partneredben és meglátod, hogy mennyire megértő lesz!

  • Ne támassz sem magaddal, sem partnereddel szemben elvárásokat!

  • Az erekciós diszfunkció gyógyítható. Meg kell keresni a kiváltó okokat és az esetek többségében az ok feltárásával, kezelésével potencianövelő gyógyszerek nélkül orvosolható a probléma. Egy-egy szexshopban, vagy drogériában beszerezhető étrendkiegészítő is csodákra lehet képes.

  • Fordulj szexuálpszichológushoz vagy keressetek fel párterapeutát. A félelmek és csalódások, esetleges szexuálisan megélt traumák feltárása elsöprő és gyors eredményt hozhat.

 

Hogyan segíthetek páromnak, ha erektilis diszfunkció alakul ki?

 

A partnered sajnos nem tudja megoldani helyetted a problémát, de részese lehet és társként támogathat. A gondoskodás és törődés akár csodákra is képes lehet.

 

1.      A probléma megbeszélése a legfontosabb. Támogatni, befogadni a problémát és nyitottnak lenni a megoldásra

2.      Megfelelő időpont megtalálása probléma megbeszélésére

3.      Nyugtasd meg partnered, hogy nincs egyedül a problémájával. Mellette állsz és mindent megteszel a megoldás érdekében

4.      Ismerd meg az állapotát és tájékozódj a megoldási lehetőségekről

5.      Ajánld fel hogy elkíséred orvoshoz

6.      Fejezd ki a támogatásod és szereteted amilyen gyakran csak tudod

 

Mit tehet a vonuljel.hu szexshop az erekció növelésének érdekében?

 

Az online szexshopok kínálatában rendkívül sok erekciót elősegítő szexuális segédeszköz fedezhető fel. A vonuljel.hu szexwebshopjában a férfiak és a szexpatika kategóriákon belül találhatnak rá ezekre a férfiaknak és nőknek egyaránt kielégülést okozó örömszerzőkre. A leggyakoribb alkategóriák, ahol megtalálod ezeket a segédeszközöket.

 

 

Egy online szexshop ugyanakkor nem feltétlenül ad kellő, mindenki számára kielégítő tájékoztatást. A különféle szexkütyük, és potencianövelő kozmetikumok termékleírásai az online szexshopok jelentős részében nem teljes körűek. A nyíregyházi vonuljel.hu intim szaküzlet webshopja termékleírás szinten törekszik arra, hogy a vásárló a legmagasabb szintű tájékoztatásban részesüljön. Egy erotikus szaküzlet a vásárlói visszajelzések és tanácsok alapján azonban sok hasznos tanácsban tud segíteni ezért mindenképp javasolt meglátogatni üzletünket is. Amennyiben a távolság vagy ideje nem engedi hívjon bennünket bizalommal akár telefonon is.

 

Összegezve

 

Az erektilis diszfunkció sokakat érintő lelki és szervi problémákra visszavezethető szexuális alul működési zavar. A probléma teljes feltárásával további blog cikkeinkben kívánunk foglalkozni. Hétről hétre igyekszünk újdonságokat, megoldásokat megismertetni vevőinkkel, de azt hangsúlyozzuk, hogy a megfelelő szakorvosi segítség és szexuálpszichológus megkeresése minden esetben indokolt.