< > Információk

Kategóriák


Minden címke 1


Mutasd az összes cikket...

Az óvszerek használatáról

Óvszer vagy kondom használat


Szexshopunk ezen cikkében az óvszer használat fontosságáról, azok anyagáról és méreteiről olvashatsz részletesen. Az óvszerhasználat fontosságát oly sokszor hangoztatják mindenhol. Már tinédzser korban a biológia órán, vagy a szexuális felvilágosítások során számtalanszor hallottunk az óvszerhasználat fontosságáról. A nemi életet élő felnőtt emberek számára elengedhetetlen a védekezés szexuális aktusaik során. Különösen igaz ez azokra, akik az állandó partner híján, alkalmi szexpartnereket választanak.

 

Blogunkból az alábbi kérdésekre kaphattok választ:

 

  • Miért fontos a megfelelő védekezés szex közben?

  • Mi alapján tudtok válogatni az óvszerek között?

  • Milyen anyagból készül az óvszer?

  • Miket tapasztalhatsz latex allergia esetén?

  • Milyen méretű óvszerek közül választhatsz?

  • Milyen óvszerekkel találkozhatsz az egyszerű darabokon túl?

  • Hol vásárolhatsz óvszert?

  • Hogyan használd jól az óvszert?

  • Mi a teendő abban az esetben, ha elszakad az óvszer?

  • Mi ellen NEM véd a gumióvszer?

 

Miért fontos a megfelelő védekezés szex közben?


 

A nem kívánt terhesség elkerülésének alapelve a védekezés. Ez több módon is lehetséges, azonban az alkalmi partnerek életmódbeli viselkedésének ismerete híján az óvszerek számítanak a legbiztosabb megoldásnak.

 

Ezek mellett nemi úton terjedő betegséggel szemben is ajánlott alkalmazni az óvszereket vagy kondomokat.
 

 

Mi alapján tudtok válogatni az óvszerek között?

A két legfontosabb szempont a kondom anyaga és annak nagysága. Ezt követi minden más extra tulajdonság. Itt gondolunk az ízesített és ízesítés nélküli, vastagabb és vékonyabb kivitelű, sima felületű és extra stimuláló felszínnel ellátott darabokra egyaránt, de erről majd később.

A választás során érdemes annak megfelelően választanotok, hogy ne csupán a páros férfi, de női tagja is épp olyan élvezetes élményeket élhessen át. Az egyes anyagokra való érzékenység elsődleges szempont kell legyen a választásotokkor!

 

Milyen anyagból készül az óvszer?

A szexpatikai cikkek keresgélése során leggyakrabban a latex óvszerrel találkozhattok. Napjainkban azonban igen sok esetben fordul elő a latexallergia, melynek következtében más opciókat kell találniuk a latexre érzékenyeknek. Számukra B opció lehet a polyurethane (poliuretán) anyag, amellyel elkerülhetők a latex okozta kellemetlen érzések a bőrön. A poliuretán latexmentes, műanyagszerű anyag. Biztosan állíthatjuk, hogy ez a két anyag előfordulása a leggyakoribb a kondomok tekintetében. Ezek mellett azonban találkozhatunk még a polyisoprene, nitril és szilikon óvszerekkel is.

 

Miket tapasztalhatsz latexallergia esetén?

Gyakran előforduló tünet a bőrpír, bőrirritáció, kiütés, égő és viszkető érzés a latex anyaggal érintkező területen.
 

 

Milyen méretű óvszerek közül választhatsz?

Ahhoz, hogy az óvszerek megfelelően funkcionáljanak, mindenképp meg kell találni a saját méretedhez passzoló darabot. Miért fontos ez? Hiszen a túl kicsi és túl nagy méretű kondomok könnyen elszakadhatnak, lecsúszhatnak aktus közben. Ennek következményeképp kellemetlen meglepetés érhet benneteket. Elkerülve tehát a pánikot, egyszerűen csak megfelelően kell választanotok.

A kondom vásárlás előtt érdemes előkapni a centit és megmérned péniszed méretét! Természetesen mindezt merev állapotban lévő hímvesszőn hajtsd végre. Férfiasságod méretének tudatában legközelebb már csak le kell kapnod a polcról a megfelelő nagyságú óvszert és nem kell húznod a méretek közti válogatással az időt.

A mérés során nem a hosszára, sokkal inkább péniszed kerületére kell fókuszálnod.

 

Óvszerek méretezése


Kerület (cm)Óvszer méret (mm)
9,5 - 10 cm
47 mm
10 - 11 cm49 mm
11 - 12 cm
53 - 57 mm (normál méret)
12 - 13 cm60 mm
13 - 14 cm64 mm
15 cm +

69 mm

 

Az EU-s szabvány méretek szerint az átlagos óvszer nagysága 17,5 cm hosszú és 5,2 cm széles. Amennyiben óvszered csomagolásán nem találsz egyéb méreteket, úgy ezt a szabvány méretet rejti a doboz.

 

Milyen óvszerekkel találkozhatsz az egyszerű darabokon túl? 

A választás során számtalan változatával találkozhatsz a kondomoknak. Mindezek annak érdekében készültek, hogy a biztonságos aktusok mellett mindenki a legjobb szexélményeket élhesse át. Hiszen a védekezés egy cseppet sem vesz el a nemi aktus élvezeti értékéből, csupán meg kell találnod az ízlésednek megfelelő kivitelt. Így nem lehet kifogás a gumival történő védekezés ellen a szexélmény minőségének csökkenése!

Itt érdekességként megemlítenénk, hogy a férfi óvszerek mellett már számos, a nők számára készült óvszerek is elérhetők az erotika piacán. Ezek még kevésbé elterjedtek, azonban jelenlétükkel újabb lehetőségeket kínálnak a szexualitásban.

 

Lássuk, milyen változatokkal találkozhatsz:
 

  • Vastag óvszerek, a biztosabb védelem érdekében. Ez esetben az élmény hagy némi kívánni valót maga után a vastag anyagnak köszönhetően.

  • Extra vékony óvszer, hogy az élmény igazán közeli, és élvezetes legyen. A vékony anyagnál azonban nagyobb az esélye a szakadásnak.

  • Bordázott felületű óvszerek, ezek intenzíven stimulálják az érzékeket. A védekezés mellett, különleges masszírozó érzésekkel juthattok a csúcsra, hiszen egyes daraboknál a belső rész is izgató felülettel van ellátva, hogy ne csak a hölgyeket ingerelje igazán.

  • A késleltetővel kezelt kondomok, a férfi hosszabb menetidejének érdekében.

  • Az ízesített változatok, az íz és illatanyagok finomságával teszik különlegessé az aktust. Elsősorban az orális szexhez érdemes ezeket választanotok.

  • A síkosító nélküli óvszereket arra az esetre javasoljuk, ha a pár valamelyik tagja esetleg allergiás valamilyen intim sikosítóra.

  • Az extra síkosított változat az análszex alkalmával lesz tökéletes választás. Ezek nem igényelnek további síkosítást.

  • És persze ezeken túlmenően a vicces formájú, spermicid tulajdonságokkal rendelkező, színes kivitelű óvszerek számos változata vár rátok. Csupán az ízlésetektől függ, melyiket is választjátok.

 

Hol vásárolhatsz óvszert?

 

Napjainkban már szinte bárhol hozzájuthatsz a kondomokhoz. A szexshopok mellett a gyógyszertárak, drogériák, benzinkutak, egyszerű élelmiszerboltok, szupermarketek polcain is elérhetők ezek a termékek.

Mindenképp érdemes azonban kizárólag a CE jelzéssel ellátott, szavatossági időn belüli óvszereket használni.
 

 

Hogyan használd jól az óvszert?

 

  1. A megfelelő védelem érdekében fontos odafigyelni arra, hogy jól helyezzük fel az óvszert! Ezzel megelőzhetjük a kényelmetlen érzésen túl, az esetleges szakadást is.

  2. A praktikus csomagolásnak köszönhetően könnyedén kinyithatod az óvszert, de ügyelj rá, hogy épségben maradjon.

  3. Ellenőrizd a megfelelő irányt. Segítségedre lehet ebben, hogy a görbe résznek felfelé kell nézzen, és ellenőrizhetjük, hogy megfelelő irányba tekerhető-e.

4. Ezt követően helyezzük péniszünk makk részére az óvszert és másik kezünkkel lefelé görgetve a pénisz tövéig helyezzük fel azt. Ezalatt is ügyeljünk az óvszer épségére, körmünkkel meg ne sértsük.

5. Az aktus végeztével a pénisz tövénél megfogjuk az óvszert és óvatosan levesszük. Ezután csomót kötve rá a kukába dobhatjuk a használt kondomot.

 

Mi a teendő abban az esetben, ha elszakad az óvszer?

Az óvszer használatának célja a biztonságos szex, amelyet nyilván szeretne a pár fenntartani. Az aktus közben, ha felmerül az óvszer elszakadásának lehetősége, mindenképpen meg kell győződjetek róla, hogy ez valóban megtörtént-e. Amennyiben valóban elszakadt az óvszer, érdemes a páros hölgy tagjának sürgősen nőgyógyászhoz fordulni, az esemény utáni fogamzásgátlóhoz történő hozzájutásért. Ezen kívül amennyiben partnereddel nem ismert az előéletetek, egy szűrővizsgálat elvégzését is érdemes végrehajtani mindkettőtöknél.

 

Mi ellen NEM véd a gumióvszer?

Az óvszerek nem minden szexuális úton terjedő betegséggel szemben nyújtanak 100%-os védelmet. Valóban igaz, hogy a legtöbb nemi betegség vér útján fertőz, azonban vannak olyan kórok, amelyek könnyedén átadhatók, illetve elkaphatók egy-egy aktus alkalmával. Ilyenek lehetnek a HPV, vagy a nemi herpesz is. Ezek tünetei a bőr felszínén található elváltozásokkal is könnyedén megmutatkozhatnak. Ezeknek a felületi sérülése éppen elég ahhoz, hogy a kórokozók kiszabadulva, a partner bőrén található apró hámsérüléseken át azonnal fertőzhessenek. És mivel ezek a szemölcsök, vagy kitüremkedések nem csupán a hüvelyben, és a péniszen helyezkednek el, így teljes védelmet a gumióvszer sem nyújt használata során.
 

Talán eléggé leegyszerűsítettük Nektek az óvszerhasználat fontosságát és a választási lehetőségeket. Amennyiben így van, ne felejtsétek el kosaratokba rakni szexshopunk egyik kondomját a biztonságos szexért!