< > Információk

Kategóriák


Minden címke 1


Mutasd az összes cikket...

Női libidó hiánya

A női libidó hiányának kiváltó okai és kezelési lehetőségei


A szexuális vágy a latin eredetű libidó szóként is ismerős lehet számunkra. Az egészséges szexualitásban fontos szerepet tölt be a nemi vágy ösztönös szintű megléte, ami nem más, mint az érzelmek és fizikai izgalmi állapotok szexuális tevékenységre gyakorolt hatása. Mindez a létfenntartás mellett elengedhetetlen az egészséges kapcsolatok létrejöttéhez is. Ezáltal érthető, hogy a libidó csökkenését, esetleg annak teljes hiányát negatív érzésként azonosítjuk. Napjainkban gyakori jelenség a libidó hiánya, esetleg teljes szintű elvesztése.

Ennek eredményeként csökken a partnerünk iránti érzett nemi vágy, és a szexuális segédeszközök alkalmazása sem hozza lázba a testünket.
 

Ennek ellenére sokan szót sem ejtenek róla, pedig a felismeréssel egyidőben, a kiváltó okokat megszüntetve akár teljes mértékben visszafordítható folyamatról beszélhetünk. Ahhoz azonban, hogy megértsük ennek folyamatát, tisztában kell legyünk a női test működésével.
 

Mi tekinthető nőknél átlagos, normális libidónak?
 

A hölgyek esetében is a normál libidó mértékét nehéz lenne meghatározni, hiszen ez egyénenként eltérő lehet. Ahhoz, hogy tisztán láthassunk saját szexuális vágyaink normalitását illetően ismernünk kell igényeinket és testünk működését. Az egyéni nemi vágyat befolyásolhatják külső tényezők, mint a stressz, életmód, kimerültség, túlsúly és lelki problémák.
 

Normálisnak tekinthető ha egy adott párkapcsolatban a szexuális túlfűtöttség egy bizonyos idő elteltével halványodni látszik. Ez azonban nem jelenti azt egy percig sem, hogy teljesen meg is szűnik.
 

Az hogy a szexuális vágy fellobbanása egyeseknél milyen gyakran történik akár a női ciklus bizonyos szakaszaitól is függővé válhat. Terhesség alatt a hirtelen hormonális változások hatására, különösen a második trimeszter időszakában egyénenként igen magas nemi vágy, míg másoknál minimálisra csökkent libidó tapasztalható.
 

Átlagosan a 27-45 év közötti nők esetében érzékelhető a nagyobb szexualitás iránti igény. Ez mind a fantáziálásban, mind pedig a szexuális aktivitásban megfigyelhető. Az 50-es korosztály hölgy tagjainál igen változatos lehet erre a kérdésre a válasz. Hiszen a menstruáció múlásával egyes nők felszabadultan és a korábbi időszakhoz képest fokozott nemi vággyal élik tovább életüket. Másoknak kedvét szegik a menopauzás tünetek, és ezalatt az időszak alatt csökkenésnek indult ösztrogénszint okozta változások, ami miatt a libidójuk jelentősen visszaesik.  
 

A szexuális vágy a férfiakkal ellentétben a hölgyeknél nem kamaszkorban, hanem lassan emelkedve a harmincas éveikben érik el a csúcspontot. Szexuális aktivitásuk ebben a korban tekinthető a legmagasabbnak.

A libidóhiányról és annak sajátos formáiról olvashattok a későbbiekben.

 

Milyen típusai lehetnek a libidóhiánynak?
 

A libidóhiánynak, más néven anorgazmiának két fajtáját különböztetjük meg, ezek az elsődleges és másodlagos frigiditás. Ezek tüneteiről és okairól részletesen olvashatsz cikkünk további szakaszaiban.
 

  • Az elsődleges frigiditás igen ritka, mégis előforduló rendellenesség. Ebben az esetben a nő egyáltalán nem képes izgalom és orgazmus megélésére sem önkielégítés, sem pedig partnerrel való együttlét során. A nemi vágy hiánya esetén teljes érdektelenség tapasztalható bármilyen jellegű szexuális tevékenységgel szemben.

 

  • A másodlagos frigiditás esetében a nők egy bizonyos életszakaszban képtelenek szexuális izgalom megélésére. Ez csupán átmeneti, és kezelhető állapot. Kóros állapotnak akkor tekinthető, ha egy évig fennáll az adott szexuális rendellenesség. A megfelelő módszerekkel elérhető a női orgazmus, mint válaszreakció a szexuális ingerre.

 

A bármilyen típusú szexuális vágy megléte esetén a frigiditás teljes mértékben kizárható. Lehet ez egy önkielégítés folyamata, egy partnerrel megélt szexuális tevékenység, vagy akár egy pornófilmre történő reakció is.

A libidó hiányait többféleképpen ismerhetjük. Az aszexualitás, mint fogalom gyakran szembe jöhet velünk amennyiben mélyebbre merülünk ebben a témában.
 

Az aszexualitás egy szexuális irányultság. Ezesetben az adott személyek különösen ritkán, vagy egyáltalán nem éreznek nemi vágyat, vagy szexuális vonzódást más személyek iránt.
 

Az aszexualitás esetében a nemi vágy részleges, vagy teljes hiánya tapasztalható. Az érzelmek utáni vágy, és azok megélése jelen van az adott személy esetében, azonban ezt szexuális formában nem érzi szükségesnek kinyilvánítani és megélni.
 

Az aszexualitásnak három fajtáját különböztetjük meg:


  1. Aszexualitás: az illető nem érez szexuális vonzalmat
  2. Demiszexualitás: Kizárólag érzelmi kötödés után tapasztal az adott illető szexuális vágyat
  3. Szürke aszexualitás: 

  • az illető ritkán érez szexuális vágyat
  • a szexuális vonzalom érezhető, azonban ehhez alacsony libidó társul
  • jelen van a szexuális vágy és a libidó is, azonban nem elég intenzív az ezekre való reagáláshoz
  • az adott illető kellő mértékű vággyal és libidóval rendelkezik, azonban kizárólag számára megfelelő körülmények között


A férfi problémák mellett a hölgyek nemi életét érintő kellemetlen élettani jelenségekről is fontos szót ejtenünk. A nemi vágy csökkenése, vagy a teljes libidóvesztés napjainkban már minden 10. nőt érintő probléma. A nőket érintő szexuális vágy csökkenése, vagy teljes mértékű hiányának megnevezése a HSDD, vagy hypoactive sexual desire disorder.
 

Mikor beszélhetünk HSDD-ről?
 

Amennyiben a szexuális tevékenységek iránti spontán nemi vágy hiánya észlelhető, esetleg aktus közbeni érdeklődés fenntartása nem valósul meg, és ezen tünetek több mint fél éven keresztül tapasztalhatók, szakértők szerint már HSDD-ről beszélhetünk.
 

Ezen szexuális diszfunkció kutatása során bebizonyosodott, hogy a libidóvesztésben a pszichológiai és fiziológiai állapotok egyaránt szerepet játszanak. Tehát a testi és lelki okok felfedezése az elsődleges lépés a javulás felé.

 

Mire van szükséges a normál női libidó létrejöttéhez?
 

A női nem tagjainak a normál libidó létrejöttéhez elengedhetetlen kelléke a megfelelő pszichés és testi állapot megléte. Az egészséges női test ciklikus működése során eltérő nemi vágy tapasztalható egyes szakaszokban.
 

A menstruációs ciklus megismerésével nagymértékű tudásra tehetsz szert a női test működését illetően. A normál menstruációs ciklus átlagosan 28 napból áll. Ez természetesen egyénenként eltérő lehet, de a 21-35 nap közötti ciklushossz még teljesen normálisnak tekinthető.
 

A ciklus bizonyos szakaszaiban eltérő fizikai és lelki állapotot tapasztalnak a hölgyek, ami által a libidó mértéke is nagyban változik. Az első szakaszban a menstruáció ideje alatt kevésbé jellemző a szexuális túlfűtöttség. A follikuláris és ovulációs időszakban a megemelkedett hormonszintek, és azok folyamatos ingadozása kiugró libidót eredményezhet. Ez a szexuális vágy a 4. szakaszban, a hormonok csillapodása során csillapodni látszik, és csökkenésnek indul. A hölgyek tehát átlagosan a ciklus 7-16 nap közti időszakban a legaktívabbak szexuális vágyaikat tekintve.
 

A női nemi hormonok tehát fontos szerepet játszanak a szervezet teljes működésében. Az egészéges női szervezet hónapról-hónapra rendszeres ciklusokkal működik, amelyeket a ciklus szakaszától függően más-más hormonok irányítanak. Egy havi ciklus négy hormonális szakaszra osztható.
 

  1. A menstruáció első napjától kezdődő szakasz. Ez átlagosan 3-5 napig tart, aminek időtartama természetesen egyénenként eltérhet, azonban még így is normálisnak tekinthető. A menstruációs ciklus alatt a legalacsonyabb a szervezet hormonszintje. Ekkor a terhesség hiányában az előző ciklus végi magasan lévő progeszteronszint nullára csökken, és a megvastagodott méhnyálkahártya vérzés formájában távozik a szervezetből. Ebben a ciklusszakaszban a szexuális aktivitás kevésbé intenzív. Természetesen egyénenként eltérő vágy tapasztalható, azonban általánosságban a menstruáció múlásával jellemzőek az együttlétek. A terhesség létrejöttének valószínűsége szinte nulla ebben az időszakban, de ritka esetekben előfordul. Sok hölgynél a higiéniai szempontok a kizáró okok a vérzéses napokban az együttlétek tekintetében. A menstruáció ideje alatti aktusok alkalmával fokozott körültekintés szükséges a higiéniát illetően, ugyanis ekkor nagyobb a fertőzés veszélye is. Az óvszerek és intim higiéniai termékek használata mindenképp javasolt!
     
  2. A follikuláris fázisban az agyalapi mirigy előállítja az FSH (follikulus stimuláló) hormont, amelyek a petefészekben lévő tüszőket érésre készteti. Az érésnek indult tüszők belsejében található a petesejt, amely a spermiumok mellett a megtermékenyülés másik főszereplője. Az érés hatására a petefészkek ösztrogént kezdenek termelni, valamint megváltozott hüvelyi állapot tapasztalható. A hüvelyi nyák, másnéven termékeny nyák az ösztrogén hatására jön létre, elég nedves közeget biztosítva a spermiumok számára, míg azok a petesejthez jutnak. Itt már a méhnyálkahártya vastagodni kezd, előkészítve a szükséges állapotot a megtermékenyült petesejt beágyazódásához.
     
  3. A következő fontos lépcső az ovuláció szakasza. A nő kicsattan, egyesek szerint ebben a rövid időszakaszban, ami 2-3 napig tart válik a legvonzóbbá. Ekkor a szervezet hormonszintje az egekbe szökik. Az ösztrogén és tesztoszteronszint ebben a fázisban van a legmagasabban. Amikor az ösztrogénszint eléri a legmagasabb pontját az agyalapi mirigy az LH hormon termelésével megrepeszti a domináns tüszőt, szabadjára engedve a megtermékenyülni vágyott petesejtet. A hüvelyi váladék hatására igazán nedvesnek érezhetik a hölgyek magukat, ami ebben a fázisban a szervezet tökéletes működésére utal. Fontos szakasz ez a női ciklusban, hiszen a szexuális vágy épp a csúcson jár. A hölgyek kívánatosnak és magabiztosnak érzik magukat, emellett kicsattannak az energiától. Ez az ellenkező nem tagjainak érdeklődését is felkelti, hiszen egyesek szerint a középidős hölgyeknek még az illatuk is egész más. A szexuális izgalom mértéke mellett az átélt orgazmusok is intenzívebbek lehetnek ebben az időszakban.
     
  4. A luteális fázis, amely átlagosan 12-16 napot jelent a ciklikus körforgásban. Ekkor a kiürült tüszőkből sárgatesthormon, azaz progeszteron keletkezik. A progeszteron, mint női nemi hormon kap főszerepet ebben a szakaszban. A többi hormon szintje ekkor már csökkenni kezd. A méh és méhnyálkahártya előkészül a beágyazódás folyamatára. Az előző szakaszban megjelenő, ösztrogén hormon általi kirobbanó libidó és energiaszint a luteális fázis második felében gyengülni látszik, ehelyett fáradtság és PMS tünetek kezdenek eluralkodni a női testen. A PMS, más néven premenstruációs szindróma tünetei lehetnek a haspuffadás, rossz közérzet, ingerültség, fejfájás, émelygés. Természtesen a tünetek egyénenként és ciklusonként változhatnak, ezekkel jelezvén a megtermékenyülés elmaradása esetében a közelgő menstruációt.


Fontos megemlíteni, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésével a természetes ciklus körforgása megszűnik, működésének szabályozását a gyógyszerben lévő hormonok veszik át. Emellett negatív mellékhatásként említhető még a hormonális fogamzásgátlók esetében a libidó részleges, vagy teljes megszűnése. Ezt szintén a hormonháztartás gyógyszerrel történő befolyásolása eredményezi.

 

Mi válthatja ki a libidó hiányát?

A libidóhiány hátterében fiziológiai, de nagyobb 90%-os arányban pszichés jellegű okok húzódnak.

 

Milyen pszichés okai lehetnek a libidó csökkenésének/hiányának?

  • Alacsony szintű önbecsülés
  • Rossz szexuális élmények
  • Stressz
  • Depresszió
  • Párkapcsolati problémák


Milyen fizikai okok lehetségesek?

  • Idegrendszeri panaszok
  • Hormonális problémák
  • Szervi eredetű panaszok
  • Gyógyszerek mellékhatásai


 

A libidóvesztés testi, szervi okai:
 

Egyes esetekben a pajzsmirigy betegségek, és a ma már gyakorinak mondható anyagcserezavarok is negatívan hathatnak minderre. Az anyagcserezavarok esetében gyakran jelentkező női betegségek között említhető a PCOS. Ez nem más, mint a petefészek megbetegedése. Ebben az esetben a ciklus során érésnek indult tüszők nem repednek meg, így nem ürülnek ki a petefészekből. Gyöngysorszerű láncot alkotva, negatívan befolyásolva ezzel a petefészek normál hormonális működését. Együttes velejárója egyes esetekben a policisztás ovárium szindrómának (PCOS) a cukoranyagcsere zavara, és a cukorbetegség előszobája az inzulinrezisztencia kialakulása. Külső szemmel megfigyelhető negatív jellemzője a fokozott szőrnövekedés, az aknés és pattanásos bőr megléte, vagy túlsúlyos állapot kialakulása is. Ez mind testi, mind lelki panaszokat eredményez az érintett hölgyek esetében.
 

A megemelkedett prolaktin szint ahogyan a férfi, a női testben is csökkent nemi vágyat eredményezhet. Az emelkedett prolaktin szint a hüvelyszárazságon túl, súlyosabb esetekben meddőséghez is vezethet.
 

A női test egészséges működéséhez szükség van tehát a hormonháztartás megfelelő működésére.
A szervi okok felismerését nagyban segíti, ha nőként tisztában vagyunk testünk működésével. Így könnyen felismerhető minden apró negatív változás, amelyeket idejében kezelve problémamentes életet élhetünk.

 

A libidóvesztés lelki, pszichés okai:

A testi okokon túl a pszichés problémák is eredményezhetnek libidóvesztést. Gondoljunk csak egy stresszel teli időszakra az életünkben, vagy a pihenés hiányában érzett fáradtság érzetünkre. A szexuális vágynak természetesen jelét sem tapasztaljuk ezekben az esetekben, hiszen testünk egészen máson fáradozik. A mozgásszegény életmód, dohányzás, helytelen táplálkozás, esetleg rendszeres alkoholfogyasztás mind negatívan hatnak szervezetünkre, ezáltal szexualitásunkra is.
 

A korábban említett hormonális fogamzásgátlókon túl vannak egyéb gyógyszerkészítmények, amelyeket alkalmazva szintén libidócsökkenés említhető mellékhatásként. Az antidepresszánsok, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, nyugtató és altatószerek mind káros hatással lehetnek nemi életünkre.
 

Mik lehetnek a lelki okok?

Egyes esetekben nyilvánvalóvá válhatnak azok a lelki okok, amelyek a libidóvesztést, mint negatív velejárót eredményeznek.
Az önértékelési gondok, a párkapcsolati problémák, rossz szexuális élmények okozta lelki sérülések mind eredményezhetik a szexuális vágy elhalványulását.
 

A hölgyek esetében gyakori probléma lehet az önbizalomhiány. Ezek kortól függetlenül, az élet bármely szakaszában jelentkezhetnek, hatást gyakorolva a test ezáltal a szexualitás normál működésére. Ehhez bizonyos esetekben elegendő egy rosszul választott partner, aki kellőképpen alárendel a saját elvárásainak és vágyainak, komoly sebeket okozva ezzel. Ez elegendő ahhoz, hogy a gyengébbik nem tagja máris magában keresse a hibát, csupán azért mert nem egyenrangú társként vannak jelen az adott kapcsolatban. Ez hosszútávon komoly pszichés problémát is okozhat.
 

Gyakori problémaforrásként említhető még a terhesség ideje alatt kialakult önértékelési probléma. Hiszen némi plusz súly, vagy a striák megjelenése csorbát üthet egy magabiztos nő önértékelésén is. Mindezt tetőzik a felvett szerepek adta elvárások. Gondoljunk csak bele mennyi fiatal hölgy rejti el nőiességét a háziasszony és anya szerepek mögé. Ezek a csodás hétköznapi dolgok egyeseket felemelnek, míg mások máris korlátozva érzik magukat tőlük. Hiszen ha belegondolunk az anyává válás a nők esetében a legszebb éveikben történik. Miért kéne, hogy ezáltal véget is érjen mindez? A megfelelő összhang megtalálásával egyensúlyt teremthetünk a betöltött szerepek és az egészséges szexualitás között. És miért ne léphetne be a nap végén egy nő anyukaként egy szexi fehérneműt öltve a hálószobába? Hiszen nem kellenek nagy dolgok ahhoz, hogy az érdeklődés fennmaradjon partnerünk részéről.
 

Itt már elmerülhetünk a párkapcsolati problémákban, amelyekben sok esetben tapasztalható a szexuális együttlétek háttérbe szorulása. Ez elhidegülést, nemi vágy megszűnését, a későbbiekben problémákkal szembeni kevésbé toleráns állapotot, és ürességet eredményezhet mindkét félben. A hétköznapi terhek elfeledtetik a párkapcsolatban kezdetben jelenlévő szerelmes, vággyal teli, pozitív érzéseket. Nem kell, hogy szürkévé váljanak a hétköznapok. Egy stresszes nap végén jól eshet egy romantikus fürdőzés, vagy egy érzéki masszázs, amellyel egymást ellazítva kényeztetitek egymást pároddal. Ha nem hagyjátok ellaposodni kapcsolatotokat, nem lesz problémátok a szexualitásotokat illetően sem. Dobjátok fel az estéket egy erotikus masszírozó, vagy egy rezgő funkciókkal ellátott párvibrátor használatával, izgalmassá téve a lopott perceket.
 

A párok elhidegülésében nagy szerepet játszik olykor a partner érzelemmentes, pusztán kielégülés céljából kezdeményezett együttlét iránti igénye. Ennek rendszeressége teljes libidóvesztést is eredményezhet.
 

Vannak persze bonyolultabb helyzetek is, amelyekben bizony egymást támogatva kell helytállnotok. Amennyiben párodban igazi társra leltél, az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában is partner lesz számodra. Ezek idejében történő felismerésével megmenthető, és életre kelthető minden állapot. Napjainkban ehhez segítséget is kaphatnak a párok, egy megfelelően választott kapcsolatterapeuta személyében.

Hiszen a férfiakkal ellentétben a nőknél nem elég csupán a fizikai vonzalom az izgalmi állapot létrejöttéhez. A pozitív lelki és érzelmi állapot épp olyan fontos a szexuális vágy fellobbanásához.
 

A libidóvesztés oka megközelíthető egészen más nézőpontból is. Hiszen a férfi részéről esetlegesen jelen lévő merevedési problémák is eredményezhetik az elhidegülést.
 

Miként reagálhat erre egy nő?
 

Az előzőleg említett lelki okok tovább fokozhatók ezáltal. Hiszen azonnal felmerülhet a hölgyben a kérdés, hogy talán vele van a baj és nem elég kívánatos szexuális partnere számára? Természetesen a problémák eredetéről nyíltan beszélve partnerünkkel, megtalálhatjuk a lehetséges okokat és ezek kezelésének lehetőségét. A merevedési zavarok lehetséges okairól, tüneteiről, negatív velejáróiról és kezelésének lehetőségeiről előző blogunkban olvashatsz.
 

A fizikai és lelki bántalmazás, vagy nemi erőszak áldozatainál nagyon gyakori jelenség a szexualitástól való teljes elzárkózás. Ezekben az esetekben a komoly lelki sérülések kezelésére mindenképp pszichológus szakember segítségére van szükség.

 

Hogyan támogathatjuk libidónk létrejöttét?

  • Dohányzásról való leszokással
  • Egészséges tápanyagdús ételek, italok fogyasztásával
  • Rendszeres testmozgással
  • Csökkentett stresszhelyzettel
  • Párkapcsolatunk egyensúlyban tartásával
  • Testképünk javításával, ezáltal megfelelő önbizalmat elérve
  • Libidónövelő készítmények fogyasztásával


Férfiként miként támogathatod partnered a libidó csökkenésének felismerése után?

  • Megfelelő támogatást nyújtva javítható minden probléma.
  • Semmiképp ne mutass érdektelenséget!
  • Kezeljétek nyíltan problémáitokat
  • Beszéljétek meg a fennálló gondok lehetséges okait, vitassátok meg ezek kezelési lehetőségeit
  • Légy társ a következő lépésekben és ezzel elérhetitek a legjobb eredményeket!


Az orgazmus hiánya utalhat a libidó hiányra?

A kérdésre adott válasz határozott nem. Az orgazmus és libidóhiány közös kapcsolódási pontja a lelki eredetű problémákban van, de természetesen a szervi okok sem kizárhatók. Egyes esetekben a hölgy nem képes orgazmus elérésére, ami ettől függetlenül semmiképpen nem a nemi vágy hiányát jelenti.

 

Mi az orgazmus?

A szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer által közvetített jelutak és ennek hatására bekövetkező változások során létrejött kéjérzet. Ezt izom-összehúzódások, megemelkedett pulzusszám és ellazult érzések követik.
 

A női orgazmus először az agykéreg szenzoros területeit kezdi működtetni, ami a nemi szervekre hat.  Ezt követően a limbikus, érzelmeket kiváltó, memóriáért felelős területek lépnek működésbe, amit a kisagy aktivitása követ. Az orgazmus elérésekor a hipotalamusz oxitocint szabadít fel, ami csodás érzésekkel árasztja el a női testet.
 

Ezzel szemben a férfi orgazmus hatására a herék, hímvessző és húgycső generál izom-összehúzódásokat. Ennek során jön létre az ejakuláció, ami szemmel látható jele a férfi orgazmusának. Itt fontos megemlíteni, hogy az aszexuális izgalom hatására létrejött magömlés nem minden esetben orgazmus.
 

A női orgazmus eléréséhez rengeteg tényező meglétére van szükség. A hölgyek esetében nem elég pusztán a fizikai, testi vonzalom. A teljes mámoros állapot létrejöttéhez a partnerrel való összhang, megfelelő lelkiállapot és az érzékek felfokozása mind-mind szükségesek.
 

A kielégülés során a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin hormon szabadul fel, ami csökkenti a stresszt, enyhíti a depressziós állapotot és pozitív érzésekkel árasztja el a testet. Az orgazmus alkalmával az izgalmi állapot hatására vér áramlik a nemi szervbe, ami az idegvégződésekkel teli csikló és hüvely ingerlésével képes a csúcsra juttatni. Ekkor az intim területek apró izom-összehúzódásokkal reagálnak az izgalmi állapotra.

 

Mennyi ideig tart egy orgazmus?

Egy rövidebb orgazmus során 3-5, míg egy igazán hosszú kéjélmény esetében 10-15 összehúzódás varázsolja el tested. A női orgazmus mámoros érzése valamivel több mint 10 másodpercig tart, egyes esetekben igazán hosszúra is nyúlhat.
 

A hölgyeknek nincs szükségük hosszabb regenerálódási időre két orgazmus között, mint a férfiaknak. Egy aktus alkalmával az izgalmi szint és nedves állapot fenntartásával többszöri orgazmus elérése is lehetséges. Ezt a többszöri kielégülésnek való elérését multiorgazmusnak nevezzük.

 

Hogy érhető el a női orgazmus?

A hölgyek többségének szüksége van a csikló, vagy másnéven klitorisz ingerlésére is az gyönyör eléréséhez. Egy aktus alkalmával azonban képes több orgazmust is generálni a női test. És mindegy is, hogy ez csikló vagy hüvelyi orgazmus, az érzés magával ragadó.

A vonuljel.hu cikkei segítséget nyújthatnak Nektek a szexuális jellegű problémák felismerésében, és lehetséges kezelési módjainak megismerésében. Amennyiben érdekesnek találjátok cikkeinket, vagy elmerülnétek a szexuális témákban, a hasonló tartalmú könyveinket megtalálhatjátok nyíregyházi üzletünkben. Intim webáruházhoz híven azonban minden egyéb kelléket megtaláltok kínálatunkban, amivel újabb lépéseket tehettek a libidó hiányának megszüntetése céljából.

 

Mit ajánlunk számotokra a szexuális vágy fellobbantásához?


A libidóhiány tehát valós probléma napjainkban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elfogadva az állapotot éljük tovább a mindennapokat. Az egészséges szexualitás céljából fontos a nemi vágy csökkenését eredményező okok megfejtése. Ezek tudatában kezelhetővé, akár teljes mértékben visszafordítható folyamattá válhat a nőiesség, és egészséges párkapcsolatok fenntartása.